Stewia – właściwości i zastosowanie

Author: Share:

Obecnie na rynku istnieje wiele różnych produktów zawierających substancje mających zastąpić cukier. Produkty ze stewią są jednymi z nich. Stewia jest naturalna, w przeciwieństwie do innych substytutów cukru. Ma także dodatkowe korzyści zdrowotne, witaminy, a także właściwości przeciwutleniające oraz normalizujące poziom stężenia cukru.

Co to stewia? 

Czym właściwie jest stewia? Stevia, czyli Stevia rebaudiana, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, a ludzie zamieszkujący tamte tereny od setek lat spożywają liście jako źródło słodyczy. Roślina stała się popularna jako słodzik w Japonii w latach 70-tych, ale dopiero dekadę temu stała się wiodącym słodzikiem w Stanach Zjednoczonych. Obecnie ekstrakt jest powszechnie popularny jako alternatywa dla cukru o zerowej kaloryczności. Przede wszystkim stewia jest bardzo silna – jest od 200 do 350 razy słodsza niż cukier. Zaletą jest fakt, że nie zawiera węglowodanów, kalorii ani sztucznych dodatków. 

Stewia – cukier w innej postaci z korzyściami dla zdrowia

Może pomóc kontrolować cukrzycę

Stewia wykazuje minimalny lub żaden wpływ na poziom glukozy we krwi, poziom insuliny, ciśnienie krwi i masę ciała. Dodatkowo może nawet wpływać na regulację poziomu glukozy, co będzie szczególnie korzystne u osób z cukrzycą.

Jak to się dzieje, że stewia nie ma negatywnego wpływu na poziom cukru we krwi i może być spożywana przez osoby z cukrzycą? Glikozydy stewiolowe nie są wchłaniane w górnym odcinku przewodu pokarmowego i dlatego nie dostarczają kalorii ani nie wpływają na poziom glukozy we krwi. Kiedy dotrą do okrężnicy, drobnoustroje jelitowe odcinają cząsteczki glukozy i wykorzystują je jako źródło energii. Pozostały szkielet stewiolowy jest następnie wchłaniany przez żyłę wrotną, metabolizowany przez wątrobę i wydalany z moczem. 

Może pomóc w utracie wagi

Stewia ma prawdopodobnie niską kaloryczność i jest od 40 do 300 razy słodsza niż cukier, w zależności od występowania niektórych ekstraktów w tej odmianie gatunku. Oznacza to, że ludzie mogą jeść pokarmy takie jak ciasta, ciasteczka i cukierki wykonane ze stewii, nie martwiąc się o uzyskanie dużej ilości kalorii z cukrów, więc nie zmniejszą swoich szans na pomyślną utratę wagi. Może to również pomóc w kontrolowaniu nadmiernej zawartości cukru w diecie dzieci.

Może regulować ciśnienie krwi

Niektóre glikozydy ze stewii rozszerzają naczynia krwionośne. Dzięki temu może mieć działanie kardiotoniczne. Oznacza to, że układ sercowo-naczyniowy jest mniej obciążony i może nastąpić spadek ciśnienia krwi, co chroni zdrowie serca, zapobiega pewnym stanom jak np. miażdżyca, zawał serce czy udar. 

Może pomóc w utrzymaniu zdrowia jamy ustnej

Stwierdzono, że stewia zmniejsza powstawanie bakterii w jamie ustnej, dzięki czemu jest popularnym dodatkiem do past do zębów i płynów do płukania ust. Może również zapobiegać próchnicy i zapaleniu dziąseł, czego sacharoza z pewnością nie robi.

W jakich formach dostępne są słodziki na bazie stewii?

Na stronie diabetyk24 znajdziemy każdą dostępną formę stewii, która będzie dla nas najbardziej poręczna.

Stewia w płynie to mieszanki ekstraktu z liści i wody. Niektóre produkty zawierają inne składniki (gliceryna, erytrytol lub maltodekstryna), które maskują nieprzyjemne smaki. Stewia w proszku, a także w kryształkach świetnie sprawdzą się do słodzenia wypieków czy napojów. Warto pamiętać, że w przeciwieństwie do cukru nie przyczyniają się do zmian tekstury czy zatrzymywania wilgoci.

Ile kosztują słodziki ze stewią?  

Cena stewii waha się od 8 do 35zł w zależności od formy produktu i gramatury.

Poprzedni artykuł

Jak wspierać swoją odporność?

Następny artykuł

Zioła na potencję – co należy o nich wiedzieć?