Jak wspierać swoją odporność?

Author: Share:

Zbliża się czas jesienno-zimowych chłodów, a wraz z nimi istnieje większe ryzyko grypy i przeziębienia. Ciągłe łapanie infekcji nie jest niczym przyjemnym, dlatego trzeb zrobić wszystko, aby temu zapobiec. Najlepszym sposobem na wzmocnienie odporności jest zdrowy tryb życia, w którym najważniejszą rolę odgrywa dobre odżywienie i aktywność fizyczna.

Zdrowe śniadanie na dobry początek dnia

Tak naprawdę śniadanie jest niezbędne do zachowania dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego oraz wzmocnienia swojej odporności. Jeśli nie dostarczysz organizmowi niezbędnych składników odżywczych na początku dnia, nie będziesz miał siły zwalczyć żadnej infekcji. Zafunduj więc sobie od rana solidną dawkę pozytywnej energii w postaci witamin i minerałów i zacznij dzień od uśmiechu. 

W porannym posiłku nie może zabraknąć nabiału, który zawiera w sobie potrzebny organizmowi wapń i białko. Równie ważne są węglowodany, które zamienią się w potrzebną energię do działania. Nie szukaj ich jednak w tłuszczach prostych, ale wybierz produkty pełnoziarniste, np. pieczywo z ziarnami i płatki owsiane pełne białka i błonnika. Do procesów energetycznych zachodzących w organizmie potrzebne są także tłuszcze, które znajdziesz w maśle lub margarynie. Watro też sięgać po dobre tłuszcze nienasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Znajdują się w rybach, oliwie z oliwek, sezamie, awokado, orzechach i innych smacznych produktach.

Witamina C to klucz do odporności

Pamiętaj, że witamina C (kwas askorbinowy) przyjmowana już w trakcie infekcji nie działa tak dobrze, jak przed zachorowaniem. Staraj się uzupełniać jej braki profilaktycznie, niż później zmagać się ze spadkiem odporności i w efekcie z infekcją. Witamina C ma szereg cennych właściwości, które wpływają na pracę całego organizmu. Przede wszystkim jest to przeciwutleniacz, który hamuje procesy starzeniowe. Wzmacnia i wspiera odporność organizmu. Oprócz tego wspomaga produkcję czerwonych krwinek i ułatwia wchłanianie żelaza. Witamina C odpowiada też za syntezę kolagenu, który odpowiada za kondycję skóry, stawów i kości. 

Skąd ją czerpać, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią dzienną dawkę? Największe stężenie tej witaminy występuje w warzywach i owocach, ale nie zawsze są one dostępne. Lato to idealny czas na dietę bogatą w produkty z naturalną witaminą C. Później warto sięgać po kwas askorbinowy syntetyczny, aby nie dopuścić do jego niedoborów. 

Najwięcej witaminy C znajduje się w dzikiej róży, czarnej porzeczce, papryce, brukselce i brokułach. Niedobory witaminy C objawiają się osłabieniem, brakiem apetytu i pogorszeniem samopoczucia. Trudniej goją się rany, mogą krwawić dziąsła i czasami odczuwa się bóle mięśni i stawów. Łatwiej też o złapanie infekcji, dlatego stosuj wcześniejszą profilaktykę, aby zapobiec tym i innym problemom.

Zdrowy sen i aktywność fizyczna na zdrowie

Nie tylko dieta i witamina C, ale też odpowiednia ilość snu jest niezbędna dla utrzymania organizmu w dobrej kondycji. W nocy zachodzą procesy regeneracyjne, dlatego warto zapewnić sobie kilka godzin snu. Poprawę odczujesz m.in. poprzez polepszenie kondycji skory, niższą wagę oraz wzmocnienie sił witalnych. Oprócz snu zapewnij sobie kilka chwil aktywności na świeżym powietrzu – krótki spacer, który dotleni komórki, usprawni krążenie i procesy myślowe. Umiarkowana aktywność fizyczna zmniejsza podatność na zachorowania. Uważa się, że wysiłek fizyczny zwiększa liczbę i aktywność komórek, które stanowią pierwszą linię obrony przed antygenami.

Połączenie zdrowej diety ubogiej w cukry proste, a bogatej w witaminy i minerały oraz zdrowe kwasy tłuszczowe z aktywnością to podstawa. Oprócz tego sen, ale też mniej stresu, który znacznie osłabia organizm. Nie zapomnij o dłuższej chwili relaksu w ciągu dnia, np. z ulubioną książką czy muzyką. Na mocny układ odpornościowy musisz sobie po prostu zapracować.

  Następny artykuł

Stewia – właściwości i zastosowanie