Tatar – na co uważać przy przygotowywaniu?

Author: Share:

Tatar ma wielu miłośników. Bazą tego dania jest surowe mięso wołowe, choć niektórzy zastępują je wieprzowiną. Jedzenie mięsa, które nie zostało poddane obróbce termicznej wiąże się jednak z pewnym ryzykiem.

Czym jest popularny tatar?

Tatar, a właściwie befsztyk tatarski, to potrawa którą często podaje się na przystawkę. Składa się z surowego mięsa wołowego, najlepiej z polędwicy i ligawy. Do tatara obowiązkowo wbija się surowe żółtko jajka i według upodobań dodaje się różne składniki, koniecznie drobno siekane: cebulę, ogórki kiszone lub konserwowe, a także oliwki, grzyby marynowane lub sardynki w oleju. Swoją nazwę zawdzięcza prawdopodobnie Tatarom, którzy w Europie byli kojarzeni z dzikością, a za przejaw dzikiego stylu życia można uznać jedzenie surowego mięsa. Do tego Tatarzy mieli zwyczaj wkładać pod siodła wierzchowców kawałki surowej koniny i dawniej uważano, że mięso po takim „uklepaniu” pod siodłem było następnie zjadane. Dziś jednak historycy twierdzą, że płaty surowego mięsa miały zapobiec otarciom od siodeł.

Uważaj na surową wieprzowinę

Befsztyk tatarski powinien być przyrządzany z wołowiny. Jednakże ten rodzaj mięsa jest drogi i niektórzy miłośnicy tego przysmaku decydują się na zastąpienie mięsa wołowego wieprzowym. Absolutnie nie wolno tego robić! Niepoddana obróbce termicznej wieprzowina może zawierać w sobie bakterie niebezpieczne dla naszego zdrowia i życia. Mięso jest badane wyrywkowo i może się zdarzyć, że na nasz talerz trafi kawałek wieprzowiny zarażony np. włośniem. Ten pasożyt jest bardzo niebezpieczny dla człowieka i wywołuje chorobę włośnicę, która może prowadzić do śmierci. Larwy włośnicy przenikają z jelita cienkiego do całego organizmu człowieka. Mogą zaatakować dowolny organ i wywołać stan zapalny, który najczęściej kończy się martwicą. Poza tym w wieprzowinie mogą się znaleźć larwy tasiemca uzbrojonego, a także bakterie Yersinia, szczególnie niebezpieczne dla dzieci i osób starszych. Wywołują nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak biegunka i wymioty, a także zapalenie stawów.

Kto nie powinien jeść tatara?

Tatara bezwzględnie nie powinny jeść dzieci, osoby z obniżoną odpornością i kobiety w ciąży. Tylko mięso poddane długiej obróbce termicznej, czyli gotowane, smażone lub pieczone jest wolne od bakterii. Surowe mięso zawiera w sobie larwy i bakterie, które są niebezpieczne dla zdrowia osób, które je spożywają oraz dla płodu rozwijającego się w ciele matki. Nie zapominajmy też o chorobach o ciężkim przebiegu, takich jak salmonella i listerioza. Na czas ciąży najlepiej po prostu całkowicie zrezygnować z jedzenia surowego mięsa, czyli tatara, a także sushi.

  Następny artykuł

Szakszuka – zdrowe śniadanie z jajek